سبک غذایی ما ایران وابستگی بسیار زیادی به انواع حبوبات و غلات دارند و همین موضوع اهمیت شناخت مزاج و طبع آن ها را دو چندان می کند. از مهمترین حبوبات و غلات در سفره ما ایرانی ها می توان به برنج، گندم، باقلا، جو، عدس، لوبیا و نخود اشاره کرد که از نظر طب سنتی نیز از اهمیت ویژه ای برخوردار هستند.

با این که حبوبات همگی از یک خانواده هستند اما در طبع و مزاج تفاوت های زیادی با یکدیگر دارند. برای نمونه برنج که مصرف زیادی در بین ما ایرانی ها دارد دارای طبع سرد و تر و در نقطه مقابل لوبیا دارای طبع گرم و تر است. دیگر حبوبات و غلات هم از این قاعده مستثنی نیستند. درک طبع و مزاج انواع حبوبات و غلات به ویژه انواع پر مصرف مانند برنج، نخود، لوبیا و عدس باعث می شود که بتوانید بهتر از این مواد غذایی ارزشمند در کنار یکدیگر استفاده کنید و حداکثر استفاده را زا خواص آن ها ببرید.

مزاج و طبع حبوبات و غلات

حبوبات نوع مزاج مصلح
ارزن سرد و خشک عسل
باقلا تازه سرد و تر عسل، پوست کندن، جوشاندن در آب ریختن آب آن پس از پختن، روغن بادام، پونه، مرزه، فلفل، دارچین، آویشن، زیره و گلپر
باقلا خشک سرد و خشک  
برنج سرد و خشک خیساندن در آب و نمک، زعفران، زیره سیاه و شوید
جو سرد و خشک رازیانه، شیرینی های طبیعی، انیسون و روغن های گیاهی
جوی دوسر گرم و خشک کتیرا
ذرت سرد و خشک شیرینی های طبیعی و روغن های گیاهی
عدس سرد و خشک مرزه، روغن بادام، سرکه، گلپر، پختن با گوشت حیوان، زعفران و روغن گاو
گندم گرم و تر سرکه کهنه و شیرینی های طبیعی
لپه گرم و خشک کتیرا
لوبیا گرم و تر دارچین، زنجبیل، خردل، زیره، نمک، روغن، زیتون، آویشن و فلفل
ماش سرد و خشک زیره ‌میخک ‌ انار ‌ ترش سماق ‌ آب زرشک ‌ روغن بادام،‌ زنجبیل، دارچین، فلفل، مصطکی و خردل
نخود سبز سرد و تر آویشن، دارچین، زنجبیل و فلفل سیاه
نخود گرم و خشک زیره، شوید، سکنجبین ساده و گلنگبین

امیدوار هستیم که اطلاعات ارائه شده در این مطلب برایتان مفید واقع شود. در قسمت نظرات احینا اگر پرسش خاصی برایتان پیش آمده بود بی صبرانه منتظر شنیدن آن هستیم.